Opplev Vardø

 
Puffin Lune Vardø Hornøya Biotope © Tormod Amundsen

Fuglekikking: Internasjonalt er Vardø og Varanger kjent som verdens fremste arktiske fugledestinasjon. Det rike Barentshavet gir livsgrunnlag for et yrende fugleliv. Fuglene i Vardø er også fiskere. Hornøya fuglefjell er utvilsomt en av Norges mest unike naturattraksjoner. Nesten 100 000 sjøfugler bor tett i tett i naturreservatet som ligger bare 5 minutter fra Vardøya. Du kan gå i land midt i fuglekolonien, og oppleve spennende arter som lunde, lomvi, toppskarv og alke på kloss hold. Selv med en mobiltelefon kan du ta flotte naturbilder.

Lær mer om Hornøya, fuglene på nettsiden: www.hornoya.no

Tidsskjema for båt turer til Hornøya 2018: PDF

På Hornøya-Facebooksiden finner du også mer nyheter fra fuglefjellet: www.facebook.com/Hornoya/

Les mer om fuglelivet i Vardø og Varanger på nettsiden www.varanger.net

Northern lights over Vardø and Bussesundet Biotope © Tormod Amundsen

Nordlyset kan oppleves i Vardø fra september til april, men det er ikke før nettene blir skikkelig mørke at det heftigste nordlyset viser seg frem. I gangavstand fra Vardø by finner du flere små og enkle moderne gapahuker som gir le for vær og vind. Disse er gode steder å besøke om du vil oppleve nordlyset. Generelt gjelder det å komme seg litt bort fra gatelysene i byen, men nordlyset kan dukke opp overalt. Etter en tur ute om kvelden kan du varme deg på Nordpol Kro.

Heksemonumentet i Vardø Steilnes © Biotope

Steilnes minnested (også kalt heksemonumentet) er et minnested for de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene i Finnmark mellom 1060-1692. Monumentet består av en minnehall utformet av professor i arkitektur Peter Zumthor og en installasjon av den franske billedkunstneren Louise Bourgeois. Minnestedet er et av Nasjonale Turistveger største enkeltprosjekter og et stemningsfullt sted å besøke. En sti tar deg til minnestedet og rundt friområdet på Steilnes. 

Festivaler i Vardø

 

Blues i vintermørket - Andre helgen i november hvert år

Helt siden 1997 har denne festivalen fått utviklet seg og blitt en årlig stor happening. For å markere at vi går inn i den mørkeste tiden i året snus Vardø på hode i 4 dager med god musikk, god stemning og forskjellige kulturelle innslag i hele byen. På kveldstid er det musikken som står i sentrum. På Vardø`s beste og koseligste scene, Scene Nordpol (Nordpol Kro), scenen på Vardø Hotel og kultursalen ved flerbrukshuset Valhall tas i bruk under festivalen. Å ha festivalen i november ble valgt fordi hele øya farges i blått på grunn av brytningen mellom lys og mørke. Dette er typisk på den arktiske klimasonen.

Det blir ikke blåere enn en arktisk bluesfestival
— Odin-Alexander Ramberg/Musiker

 

Yukigassen - Mars hvert år

Yukigassen er et snøballspill fra Sobetsu i Japan. Her ble denne vinteridretten utviklet på midten av åttitallet og er i dag en stor idrett i deler av Japan der det er vinter og snø.  Spillet ble presentert for Vardøværingene i 1996, og det første mesterskapet i Vardø ble arrangert i 1997. Yukigassen er kommet til Vardø og Norge for å bli. Yukigassen Norway i Vardø innehar enerett til å utvikle og markedsføre denne idretten i Norge, og spillet er nå på tur til andre plasser i Norge. Yukigassen er like mye en vinterfestival som en konkurranse. Hele byen, med barn og unge markerer at det er Yukigassen. Konserter på byens utesteder og andre kulturelle innslag foregår under Yukigassen. Å oppleve Vardø i festivalstemning er en opplevelse du sent vil glemme.

Vardøværinger er best på festligheter
— Nina Danielsen

 

Gullfest - Mars hvert år 

Gullfest er en årlig arktisk fuglefestival i Varanger / Arktisk Norge, produsert av Biotope som har base i Vardø. I løpet av dette 4 dagers arrangementet inviteres inspirerende folk fra det internasjonale fuglemiljøet (fra BBC filmfolk til kjente natur-kunstnere). Gullfest handler om å få vist frem det rike og unike fuglelivet i Varanger, samtidig som man fokuserer på globalt naturvern, fugleidentifikasjon, fuglekunst og mye mer. Gullfest skal bidra til å gi Vardø og Varanger internasjonal anerkjennelse som en fugledestinasjon nummer 1 i arktis. Gullfest har en flott blanding av internasjonale fugleeksperter som møter lokalbefolkningen til samtaler, utstillinger, turer, fuglekikking og mye mer.

 

Pomorfestivalen - siste uka i juli hvert år siden 90-tallet

Pomorfestivalen arrangerer vi for å hylle pomorhistorien og for å opprettholde vennskapet med Russland.  I 4 dager er byen fylt med forskjellige arrangementer for store og små. Festivaltelt, konserter, kunstutstillinger, salgsboder, aktiviteter for barna og mye mer. Denne festivalen bruker fraflyttede Vardø væringer på å komme hjem å besøke byen. Så dette er festivalen for mimring og latter. Pomorhandelen har vært svært viktig for infrastrukturen i Vardø og ikke minst den lokale forankringen i byens nære historie.  Den norsk-russiske handelen har vært et viktig bidrag i opprettholdelsen og formingen av Vardø`s bystatus og ikke minst identitet.

Den arktiske varmen
— Elljan Johnsen
Nordpol kro march 2018 DSC00342 © Biotope.jpg

Nordpol Kro er Nord Norges eldste serveringssted, bygget i 1886. Vardø var den eneste byen rundt århundreskiftet som hadde et skikkelig tilbud på overnatting. Familien Brodtkorb som var grunn og væreiere i Vardø begynte med hotelldrift i huset der Nordpol Kro drives idag. Nordpol Kro var siste tappekran og overnattingssted for Fridtjof Nansen før FRAM 2 ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1889. Nordpol Kro er blitt drevet av Bredesen familien siden 60-tallet og dagens innehaver har drevet stedet siden 1985. Pubben har en unik atmosfære og har en engelsk stil, samtidig som det også er et lite museum. De fleste av ting/bilder som henger og står rundt i lokalet er hentet fra Vardø´s historie. Når du kommer inn døra på Nordpol Kro kjenner du med en gang på den gode stemningen og varmen, samtidig som du får en dyp respekt for stedet og dets historie som ligger i veggene. Nordpol Kro er Vardø´s møtested, konsertarena og ikke minst et midtpunkt under de fleste festivaler i Vardø.

wild varanger  © Biotope

Wild Varanger er Vardøfirmaet som tilbyr de heftigste naturopplevelsene i Varanger. Med base i Vardø havn tilbyr de blant annet båtturer til Hornøya, der snorkling med lomvier er en opplevelse du sent vil glemme. Besøk hjemmesiden til Wild Varanger for å se mer av deres tilbud.

Vardø kommune kjører også folk til Hornøya fuglefjell gjennom Vardø Havn KF, se tider, etc på www.vardohavn.no På nettsiden finner du også flere av Vardø Havn KF sine tilbud.

Grey Seal Vardø © Biotope

Dyrelivet i Vardø og Varanger er kjent internasjonalt for sitt unike og rike fugle- og dyreliv. Bare de siste årene har store TV og naturfilmproduksjoner blitt lagt til Vardø. At berømte selskaper som BBC Nature velger Vardø som sin base for flere prosjekter sier mye om de storslåtte naturopplevelsene som venter deg!

Hornøya fyr - lighhouse © Biotope

Hornøya Fyr er Norges østligste bygg. Bygget som ble reist etter andre verdenskrig er fredet. Sommerstid huser fyrboligen fugleforskere som jobber med sjøfuglkolonien på Hornøya. Resten av året kan du leie rom på fyret. På nettsiden www.hornoya.no finner du mer informasjon om alt fra overnatting til transport og fuglelivet på øya.

Nasjonalparkutstillingen i Kiberg viser Varangerhalvøya Nasjonalpark med tilliggende verneområder som ble opprettet i 2006. Varangerhalvøya, som er den mest arktisk pregete delen av Fastlands-Norge, har unike verdier i forhold til landskapsformer og kvartærgeologi, plante og dyreliv og samiske kulturminner. I Kiberg finner du en utstilling med et 40m2 stort gulvkart der du kan la deg inspirere før du sev tar turen inn i nasjonalparken. 

Komagdalen Varangerhalvøya nasjonalpark

Komagdalen byr på noe av den fineste naturen i Varanger. Fra vidda og ned til Varangerfjorden slynger lakeselva Komagelva seg sakte nedover. Fuglelivet er spesielt rikt i denne delen av Varanger, men pass godt på, særlig om våren og sommeren, at du ikke forstyrrer hekkende fugler. Komagvær er bare 20 minutters kjøretur fra Vardø, på den humpete grusveien opp Komagdalen bør du kjøre rolig. I enden av veien finner du en parkering og porten inn til nasjonalparken. 

Hamningberg aerial © Biotope

Hamningberg ligger i den nordlige enden av bilveien som starter som Europavei 75 i Hellas. Dette sjarmerende fiskeværet ble fraflyttet i 1965, men ivrige huseiere har tatt godt vare på husene som i dag er sommerhus og hytter for mange vardøværinger. Stedet er et yndet sted for besøkende fra hele verden, fra campingturister til fuglekikkere. Om sommeren drives Riisebruket kafé i Hamningberg. Hamningberg ligger i Båtsfjord kommune, men er ikke knyttet til Båtsfjord med vei. Fra Vardø er Hamningberg lett tilgjengelig 45 minutter med bil. Veien er spektakulær og omtales av mange som et høydepunkt i Varanger.