MUSEER & ATTRAKSJONER

Vardø har mange attraksjoner basert på en rikholdig historie, noen har resultert i museer, vi kunne hatt mange flere.

 

POMOR MUSEET

Pomormuseet holder til i "Storsjåen" i Vardø sentrum. Utstillingen er todelt, hvor den første delen handler om pomorene og deres hverdag, og den andre delen tar for seg kontakten mellom Nord-Norge og Nord-Russland etter at pomorhandelen avtok.

Pomorene kom fra området rundt Kvitesjøen og levde primært av fiske, men de var også dyktige skomakere. Noe av årsaken til pomorhandelen var blant annet at pomorene, som var russisk-ortodokse, hadde et veldig behov for fisk under fastetiden, og selv om de fisket selv var det ikke nok til hele området når de fastet. I Vardø var det nok fisk, men mangel på treverk gjorde handelen med pomorene gunstig. Der pomorene manglet fisk hadde de nok av trær og det trengte man på den norske siden. Gjennom tekster, bilder og gjenstander får de besøkende et innblikk i pomortidens hverdagsliv, tro og politikk.

 

PARTISAN MUSEET

Åpent hver dag fra 09.00 - 18.00

Et flott museum med en overbevisende dokumentasjon av partisanene i Finnmarks innsats i kampen for et fritt Norge 1940 - 1944
— Jan Erik Raanes
 

STEILNESET MINNESTED

Steilnes minnested (også kalt heksemonumentet) er et minnested for de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene i Finnmark mellom 1598-1692. Dette tør vi påstå er landsdelens største attraksjon. Monumentet består av en minnehall utformet av professor i arkitektur Peter Zumthor og en installasjon av den franske billedkunstneren Louise Bourgeois. Minnestedet er et av Nasjonale Turistveger største enkeltprosjekter og et stemningsfullt sted å besøke. En sti tar deg til minnestedet og rundt friområdet på Steilnes. 

 

HORNØYA (Fugleparadis)

Fuglekikking: Internasjonalt er Vardø og Varanger kjent som verdens fremste arktiske fugledestinasjon. Det rike Barentshavet gir livsgrunnlag for et yrende fugleliv. Fuglene i Vardø er også fiskere. Hornøya fuglefjell er utvilsomt en av Norges mest unike naturattraksjoner. Nesten 100 000 sjøfugler bor tett i tett i naturreservatet som ligger bare 5 minutter fra Vardøya. Du kan gå i land midt i fuglekolonien, og oppleve spennende arter som lunde, lomvi, toppskarv og alke på kloss hold. Selv med en mobiltelefon kan du ta flotte naturbilder.

Tidsskjema for båt turer til Hornøya 2020: PDF

På Hornøya-Facebooksiden finner du også mer nyheter fra fuglefjellet: www.facebook.com/Hornoya/

Les mer om fuglelivet i Vardø og Varanger på nettsiden www.varanger.net

Guidede turer til Hornøya eller andre gode plasser for fuglekikking, ta kontakt med Amundsen Explorer på post@amundsenexplorer.com eller ring +47 917 70 404.

Hornøya Fyr er Norges østligste bygg. Bygget som ble reist etter andre verdenskrig er fredet. Sommerstid huser fyrboligen fugleforskere som jobber med sjøfuglkolonien på Hornøya. Resten av året kan du leie rom på fyret. På nettsiden www.hornoya.no finner du mer informasjon om alt fra overnatting til transport og fuglelivet på øya.

 

VARDØHUS FORTRESS

Vardøhus festning er verdens nordligste festning. Den første festningen ble beordret bygget av kong Håkon V Magnusson og stod ferdig omkring 1300. De åttekantete festningsvollene ble bygget mellom 1734 og 1738. Festningen ligger sentralt plassert i Vardø, et steinkast fra havna og hotellet, med flott utsikt mot Bussesundet og mot fastlandet. I bakgrunnen på bildet over ser du Hornøya fuglefjell og fyret.

 

DRAKKAR

Treskulptur - en “must see” når du er i Vardø

Drakkar - Laviathan skulptur er en historie om havet, om folkevandring, myter, skip, historiske hendelser, tre og hvaler. Det er en hymne til Arktis, naturen og menneskene.

Skulpturen ble bygget om sommeren i 2016 av Taibola Assemble-teamet fra Arkhangelsk / Severodvinsk på denne øde fjellet på øya Vardø.

Du kan kjøre og parkere i nærheten, eller hvis du vil gå er det en enkel tur fra Vardø sentrum. Ingen inngangspenger og er åpen 24/7 hver dag.

Fra artistene selv: I fjor sommer var vi i landet med midnattssol der vi bygde en enorm treskulptur som kalles “Drakkar / Leviathan”. Kjempen vår holder vakt over sundet som heter “Bussesundet” mellom Vardø og fastlandet. For øvrig betyr navnet Bussesundet “stort vikingskip”. Dette stedet er knyttet til mange sagn så vel som i første skriftlige varsel om Kingdom of Norway i britiske kanaler. “Drakkar / Leviathan” - er en historie om sjø, folkevandringer, myter, skip, historiske hendelser, tre og hvaler. Det er en hymne til Arktis, menneske og natur! Kos deg med filmen. Stor takk til Николай Терентьев for atmosfærisk video og WoodJu for flott lydspor.

 

NORDLYSET

Nordlyset kan oppleves i Vardø fra september til april, men det er ikke før nettene blir skikkelig mørke at det heftigste nordlyset viser seg frem. I gangavstand fra Vardø by finner du flere små og enkle moderne gapahuker som gir le for vær og vind. Disse er gode steder å besøke om du vil oppleve nordlyset. Generelt gjelder det å komme seg litt bort fra gatelysene i byen, men nordlyset kan dukke opp overalt. Et godt tips: kast blikket opp ofte! Etter en kveldstur ute på nordlysjakt, kan du varme deg inne på Nordpol Kro↓.

 

NORDPOL KRO

Nordpol Kro er Nord Norges eldste serveringssted, bygget i 1886. Vardø var den eneste byen rundt århundreskiftet som hadde et skikkelig tilbud på overnatting. Familien Brodtkorb som var grunn og væreiere i Vardø begynte med hotelldrift i huset der Nordpol Kro drives idag. Nordpol Kro var siste tappekran og overnattingssted for Fridtjof Nansen før FRAM 2 ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1889. Nordpol Kro er blitt drevet av Bredesen familien siden 60-tallet og dagens innehaver har drevet stedet siden 1985. Pubben har en unik atmosfære og har en engelsk stil, samtidig som det også er et lite museum. De fleste av ting/bilder som henger og står rundt i lokalet er hentet fra Vardø´s historie. Når du kommer inn døra på Nordpol Kro kjenner du med en gang på den gode stemningen og varmen, samtidig som du får en dyp respekt for stedet og dets historie som ligger i veggene. Nordpol Kro er Vardø´s møtested, konsertarena og ikke minst et midtpunkt under de fleste festivaler i Vardø.

 

VARDØ KIRKE

Vardø kirke er bygget i 1958, og har en rektangulær plan og 432 seter. Kirken inntar en betydelig posisjon i det generelle bybildet. Det er et landemerke for seilere og er lett å se når du nærmer deg byen fra sjøsiden av øya. Vardø kirke er bevisst tilpasset gaten som en helhet: gaten slutter foran kirken, som med sine store glassdører og vinduer har et åpent, lett og fristende utseende. Samtidig strekker tårnet seg høyt opp på himmelen. Sett fra sidene (sør og nord) har både tårnet og kirkenavnet en "teltform": "Midt i vår verden, her hvor vi bor, stiger tårnet som en mast. Da andre verdenskrig var over, var Vardø uten kirke. Den gamle navkirken, designet av Chr. H. Grosch, ble bygget i 1869 og hadde blitt brent ned. Dekan til Varanger på den tiden, Karl O. Petersen, var et ledende lys i arbeidet med å gi byen et verdig og vakkert Guds hus - et hus "til Guds ære og menneskets fordel" - og mange mennesker ble med ham i å realisere denne oppgaven. Arkitekt: Eyvind Moestue

 

HAMNINGBERG

Hamningberg ligger i den nordlige enden av bilveien som starter som Europavei 75 i Hellas. Dette sjarmerende fiskeværet ble fraflyttet i 1965, men ivrige huseiere har tatt godt vare på husene som i dag er sommerhus og hytter for mange vardøværinger. Stedet er et yndet sted for besøkende fra hele verden, fra campingturister til fuglekikkere. Om sommeren drives Riisebruket kafé og Pakkhuskaia Kafé i Hamningberg. Hamningberg ligger i Båtsfjord kommune, men er ikke knyttet til Båtsfjord med vei. Fra Vardø er Hamningberg lett tilgjengelig 45 minutter med bil. Veien er spektakulær og omtales av mange som et høydepunkt i Varanger. 

 

STREET ART

Her er et utkast på det kartet vi holder på å utvikle. Det inneholder den kunsten som er igjen etter prosjektet “Komafest”, samt de nye som er kommet til etterpå.

Her er et utkast på det kartet vi holder på å utvikle. Det inneholder den kunsten som er igjen etter prosjektet “Komafest”, samt de nye som er kommet til etterpå.

Vardø “street art.” Festivalen Komafest resulterte at Norges nordøstligste by også ble et galleri for gatekunst av ypperste sort. En byvandring i Vardø er et studie kontraster, historie, kunst, natur og kystkultur om hverandre. På nettsiden vardorestored.com finner du masse informasjon om de nyskapende og spennende kulturminneverns prosjektene i Vardø. Det er Vardø Restored og Varanger Museum som står bak denne spennende satsingen. Varanger Museum holder også åpent på Pomormuseet og guider gjester som besøker.

 

DYRELIVET

Dyrelivet i Vardø og Varanger er kjent internasjonalt for sitt unike og rike fugle- og dyreliv. Bare de siste årene har store TV og naturfilmproduksjoner blitt lagt til Vardø. At berømte selskaper som BBC Nature velger Vardø som sin base for flere prosjekter sier mye om de storslåtte naturopplevelsene som venter deg!

 

NASJONALPARKUTSTILLINGEN I KIBERG

Nasjonalparkutstillingen i Kiberg viser Varangerhalvøya Nasjonalpark med tilliggende verneområder som ble opprettet i 2006. Varangerhalvøya, som er den mest arktisk pregete delen av Fastlands-Norge, har unike verdier i forhold til landskapsformer og kvartærgeologi, plante og dyreliv og samiske kulturminner. I Kiberg finner du en utstilling med et 40m2 stort gulvkart der du kan la deg inspirere før du sev tar turen inn i nasjonalparken. 

 

KOMAGDALEN

Komagdalen byr på noe av den fineste naturen i Varanger. Fra vidda og ned til Varangerfjorden slynger lakeselva Komagelva seg sakte nedover. Fuglelivet er spesielt rikt i denne delen av Varanger, men pass godt på, særlig om våren og sommeren, at du ikke forstyrrer hekkende fugler. Komagvær er bare 20 minutters kjøretur fra Vardø, på den humpete grusveien opp Komagdalen bør du kjøre rolig. I enden av veien finner du en parkering og porten inn til nasjonalparken.